Donato montecassinói főapát úr videoüzenete az UNITAS találkozóra

Donato Ogliari főapát úr 1956-ban született a Milánó közeli Erba kisvárosában. Filozófiai és teológiai tanulmányait Torinóban és Londonban végezte. 1982-ben szentelték pappá. Teológiai doktorátusát a Leuveni Katolikus Egyetemen védte meg. 1992-ben ünnepélyes fogadalommal kötelezte el magát Noci bencés közösségében, ahol a monostor folyóiratának (La Scala) főszerkesztőjeként és magiszterként tevékenykedett. A több kontinens bencés monostorait összefogó Subiacói Kongregációban éveken keresztül a képzés felelőse volt, majd ő lett az egyesült Subiacói és Cassinói Bencés Kongregáció olasz monostorainak vizitátora. Noci monostora 2006-ban apátjának választotta. Innen nyolc évvel később költözött Szent Benedek monostorába, amikor 2014-ben Ferenc pápa kinevezte Montecassino főapátjának.

Szent Márton monostora kiváltságlevelében Szent Istvántól a cassinói apátság kiváltságait kapta meg, s a két monostor a történelem folyamán mind szorosabbra fonta az együttműködés és a közösség szálait. Oros apát személyesen utazott Montecassinóba és kötött imaszövetséget 1212. január 25-én Adenulf cassinói apáttal azzal, hogy a két szerzetesközösség tagjai e napon kölcsönösen imádkozzanak egymásért. Az imaszövetséget az elmúlt 800 év alatt többször is megújították: 1878-ban Kruesz Krizosztom főapát kezdeményezésére díszes oklevelet állított ki az imaszövetség megerősítéséről a cassinói konvent, 1997-ben Bernardo D’ Onorio főapát meghívására Várszegi Asztrik főapát Montecassinóba látogatott, és ünnepélyesen megújították az imaszövetséget.

Az UNITAS találkozó hagyományosan a szerzetes- és papnövendékek országos találkozója, amely évtizedes hagyományra tekint vissza. Az idén, a Szent Márton-év keretében 2016. február 13-án Pannonhalmán rendezzük meg. Jelentkezési lehetőség itt.