Programok

Események betöltése

2016. február 13., szombat

UNITAS találkozó

Vágy támadt bennem, hogy lássam…

Amikor egyszer hallottam hitéről, életéről és erényéről, vágy támadt bennem, hogy lássam, és örömmel szántam rá magam a zarándoklatra” – írja Sulpicius Severus saját első találkozásáról Szent Mártonnal. A Szent Márton-év keretében arra hívjuk a hazánkban élő fiatal szerzeteseket, szerzetesnőket, szeminaristákat és elöljárókat, hogy 2016. február 13-án az UNITAS találkozó keretében zarándokoljanak el Szent Márton monostorába, és itt találkozzanak Mártonnal, egymással, és a mindannyiunkat meghívó Istennel.
Az UNITAS találkozó hagyományosan a szerzetes- és papnövendékek országos találkozója, amely évtizedes hagyományra tekint vissza. Vendégünk a találkozón Donato Ogliari montecassinói apát. Az alábbiakban ő invitálja meg a résztvevőket Pannonhalmára:

Program:
9.30-10.00    regisztráció
10.00-10.45    plenáris megnyitó (szempontok Szent Márton életéből)
10.45-11.30    kiscsoportos beszélgetések
11.45-12.15    plenáris reflexió
12.15-13.30    ebéd
13.45-14.00    napközi imaóra a pannonhalmi szerzetesközösséggel
14.15-15.45    műhelyek (találkozás Szent Márton monostorával, a bencésekkel és egymással)

 • A Levéltár legfontosabb dokumentumai – Dénesi Tamás
  A Pannonhalmi Főapátsági Levéltár az egyik legrégebbi levéltár hazánkban, amelynek legkorábbi (11. századi) dokumentumai is fennmaradtak. A műhely résztvevői ezekkel a régi oklevelekkel ismerkedhetnek meg (pannonhalmi kiváltságlevél, tihanyi alapítólevél, Szent László-oklevelek stb.).
 • Bibliodráma – Jákó a.
  Van bő másfél óránk arra, hogy dramatikus módon, szerepeket kipróbálva kerüljünk közelebb, egy olyan bibliai helyhez, ami akár szent Mártont is ihlette volna: az irgalmas szamaritánus történetéhez. Közös Lectio Divina a testünkkel, szívünkkel. Létszám: 6-12 fő. (A csoport megtelt.)
 • Kosárlabda, közös sport a Tornacsarnokban – Konrád a.
  A találkozás különleges alkalma a sport. Szeretettel várok mindenkit, akinek kedve van 45 percet sportolni (kosárlabda, ill. tetszés szerint valamilyen labdajáték) közösségben a gimnázium új tornacsarnokában. Fiú- és lányöltözőt biztosítunk. Sportfelszerelés, teremcipő szükséges.
 • Labirintusjárás az arborétumban – Márk a.
  A pannonhalmi arborétumban található klasszikus labirintus a leghosszabb úton vezeti végig az útra kelőt a bejárat és a középpont között. A középponthoz való közeledés és az attól való távolodás meditációs ösvénye élethelyzetünktől függően a találkozás alkalma lehet önmagunkkal és a bennünk lakozó Istennel. A műhely keretében Szent Benedek regulája és a labirintus segítségével kérdezhetünk rá, hol tartunk istenkeresésünk útján. Maximális résztvevői létszám: 15 fő. Helyszín: labirintus (arborétum), eső esetén a kerengő. Időtartam: labirintusjárás max. 45 perc (oda- és visszajutással együtt), utána megosztás, kb. 30 perc. (A csoport megtelt.)
 • Látogatás a gyógynövénykertben – Márton tv.
  Bepillantást nyerhettek a monostorban termesztett néhány jellegzetes gyógynövényfaj világába, a gyógynövénykert munkálataiba, a megtermelt alapanyagok feldolgozásába, felhasználásába, a monostori gyógyászatba. (A csoport megtelt.)
 • Lectio divina Vigan-módszerrel – bencés testvérekkel
  A szerzetesi hagyomány szerint csak az élhet hiteles keresztény életet, aki rendszeresen szakít arra időt, hogy a Szentírás fölött elmélkedve keresse a választ arra, mire hívja az őt mindennap megszólító Isten. A műhely résztvevői a Szentírás olvasásának egy csoportos módszerével fognak megismerkedni, és az evangélium szövegének átimádkozásával készülnek majd az ünnepi szentmisére.
 • Pannonhalmi gregorián éneklés – Albin a.
  A pannonhalmi énekelt zsolozsma elméletébe és gyakorlatába nyújt bevezetést ez a műhely, elsősorban a magyar nyelvű imaórák antifónáira és zsoltározására építve, de nem kizárva, hogy a Graduale latin tételeire is jut idő. Vigyázat, énekelni fogunk. Létszám: legalább 8 fő.
 • Séta az apátságban és a klauzúra kevésbé titkos részeiben (gimnázium, bazilika, ebédlő, könyvtár) – Bánk tv.
  Ezt a műhelyt elsősorban azoknak ajánljuk, akik régen, vagy még egyáltalán nem jártak Pannonhalmán. Sétánk során érintjük a monostor leglátogatottabb épületeit (bazilika, kerengő, könyvtár), de felkeressük a turisták elől elzárt barokk szerzetesi ebédlőt, a gimnáziumot, és talán még a klauzúrába is bemerészkedünk.
 • Séta az apátság régi pincéjében és bortörténeti kiállításán az apátsági majorban – Cirill a.
  A főapátság török kort megelőző pincéje ma gazdaságtörténeti kiállítás helyszíne. Aki szívesen megnézne egy régi pincét, és elgondolkodna századokat átívelő szerepén, jöjjön.
 • Szent Márton emlékezetének helyei az apátságban – Lőrinc tv.
  Ez a műhely útra indít bennünket, hogy a monostor különböző helyszínein Szent Mártonnal találkozzunk. Sétánk során felkeressük Szent Márton ábrázolásait és ereklyéjét, részletesebben megismerkedünk életrajzának néhány epizódjával. Mindeközben a pannonhalmi monostor építészetének történetébe is bepillantást nyerünk, valamint olyan helyen is járunk, amely kevésbé ismert a nyilvánosság előtt, így leszünk magunk is tanúi spiritualitás és történelem, kultusz és művészet kapcsolatának.
 • Szerzetesként a plébánián – Arnold a.
  Szent Márton egyszerre volt szerzetes és lelkipásztor. Milyen pozitív lehetőségek és erőforrások adódnak abból, ha egy plébános egy monostor imádkozó közösségére támaszkodva végzi munkáját? Arnold atya arra hív benneteket, hogy tekintsetek rá négy Pannonhalma közelében fekvő plébánia mindennapjaira, és ennek kapcsán beszélgessetek a lelkipásztori szolgálat mai örömeiről és kihívásairól.
 • Találkozás és beszélgetés Asztrik főapát úrral
  A középkorban Pannonhalma apátjai gyakran azt írták nevük alá, hogy “Szent Márton apátja”. Szent Márton mai apátja huszonöt éve áll a monostor élén. A főapáti lakásban várja azokat, akik beszélgetni szeretnének vele a szerzetesség és a világ dolgairól. “Hogyan virágzik a krisztusi hit, békében élnek-e a szentek, milyenek a szerzetesek rendtartásai, és milyen jeleket és csodákat művel Krisztus az ő szolgáiban” – ahogy Sulpicius Severus írja.
 • Találkozás és beszélgetés Donato apát úrral
  “Testvériségeteket hathatósan kérjük, hogy a ti Mártonotok után fogadjátok szívetekbe a mi Benedekünket, mivel a mi Benedekünk a ti Mártonotokat nagyon megtisztelte azzal, hogy a mi monostorunkban neki oratóriumot épített.” – írta nyolcszáz évvel ezelőtt Donato apát úr elődje, Adenulf Asztrik főapát úr elődjének, Orosnak. Adenulf apát mai utódával lehet beszélgetni a prelaturán.
 • „Ruhátlan voltam, idegen voltam” (menekült-kérdés, érzékenység az evangélium tettekre váltására) – Titusz a.
  Szent Márton monostora szeptember elején néhány éjszakára befogadott mintegy negyven menekültet, akik Budapest és Bécs között családostul, gyerekekkel voltak úton. A tornacsarnokban aludtak, ott kaptak ruhát és ételt. Az iskola még más módokon is találkozott a menekültekkel. Arról beszélgetünk a csoportban, hogy mit lehet, és mit kell tenni, ha Krisztus szakadt ruhában, arab arccal vagy gyerekként elmegy a küszöbünk előtt.

16.00-17.15    eucharisztia a pannonhalmi szerzetesközösséggel (főcelebráns: Asztrik főapát; homília: Donato apát)
Kérjük, aki koncelebrálni szeretne, hozzon magával albát.

Információk:
Cím: Pannonhalmi Főapátság. 9090, Pannonhalma, Vár 1.
Információ: szentmartonev@osb.hu
Szállás: A messziről érkezők számára – korlátozott férőhellyel – tudunk szállást biztosítani. Kérjük, igényüket a fenti e-mail-címen jelezzék.
Jelentkezési határidő: 2016. február 5.


No Fields Found.

DSCN0737