Zarándoklevél 2.

Az alábbiakban a Pannonhalma – Szombathely zarándoklat második tájékoztató levele olvasható.

Kedves Zarándok!

A Szent Márton-zarándoklat útvonalának tervezésekor azt a kérdést tettük fel magunknak, hogy miként tudjuk összekötni Szent Márton monostorát, Pannonhalmát, Szent Márton egyházmegyéjének székhelyével, Szombathellyel. Mindkét város a tours-i püspök szülőhelyének vallja magát, és mi azt szeretnénk, hogy ez a két hagyomány ne elválassza, hanem összekösse a két települést. Ennek egyik eszköze a mi zarándoklatunk, hiszen – a Szent Márton-év jelmondatát idézve – közösségben vagyunk!

A zarándokút első két napján Pannonhalmáról déli irányba indulva a Bakonyszentlászló érintésével Bakonybélbe megyünk. Akik jártak már a Szent Benedek-zarándoklaton, azoknak ismerős útvonalon haladunk. A Sokoró dombos vidékéről az erdős bakonyi hegyekbe tartunk, ahol alkalmunk lesz találkozni a bakonybéli bencés közösség tagjaival is. Innen fordulunk nyugatra, és a Pápakovácsi határában fekvő attyapusztai karmelita lelkigyakorlatos házban fogunk megszállni. A hegyeket elhagyva Mihályházán lesz a következő szállásunk, majd pihenőnapként a Marcal folyón átkelve egy fél napos sétával a bencés kötődésű Mária kegyhelyre, Celldömölkre érkezünk. Kemenesalja dombjai után Sárvárnál kelünk át a Rábán, ahonnan egy hosszú, de sík terepen történő gyaloglás után érkezünk meg Szombathelyre

Az átlagosan 25 km-es napi távokat együtt tesszük meg. Napközben egy hosszabb pihenőt minden esetben tartunk, ahol alkalmunk lesz elfogyasztani a hideg ebédünket, és ide tervezünk egy-egy kiscsoportos beszélgetést is. Meleg étkezés esténként a szállásokon lesz. Egy kisbusz is kísér majd bennünket, amibe bármikor be tudnak szállni azok, aki útközben úgy érzik, hogy nem tudják folytatni a gyaloglást. Ha bármilyen kérdésetek van a zarándoklat útvonalával kapcsolatban, forduljatok hozzám bizalommal a szentmartonzarandoklat@osb.hu címen.

PAX

Pannonhalma, 2016. május 16.

Boros Zoltán