Egymilliót gyűjtöttek a bencés diákok

2015. december 1-jén 14:30-kor tizenöt szervező diák, Lőrincz Pál bencés szerzetes, esperes, valamint Pannonhalma Családsegítő Szolgálatának munkatársai találkoztak egymással. A diákok ezen a napon vitték el a városi családsegítőbe az általuk összegyűjtött összeget. Az egymillió egyszázezer forintos adomány története sem mindennapi.

  DSC_6745 „Vajon ma kit látna meg Szent Márton, akin segítene? 21 éve minden novemberben feltesszük ezt a kérdést magunknak az iskolában. És a válaszról szól egy héten át minden.

Egyszer ugyanis, télvíz idején Szent Márton egy didergő, mezítelen koldust látott, akiben Krisztusra ismert, ezért beborította a köpenyével. Jézus tanítását valósította meg: „Idegen voltam, befogadtatok, éhes voltam, ennem adtatok, szomjas voltam, innom adtatok.”

Mi is ezen tanítás mentén szervezzük minden év novemberében a témaheteinket.” – Hardi Titusz a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója

DSC_7182Az idei iskolai Szent Márton-héten a helyi szegények problémájával foglalkoztak a bencés diákok. Átmenetileg ők maguk is ebben a városban laknak. Négy éven keresztül átjárnak a településen, és megtapasztalták, hogy itt is élnek nagyon szegény emberek.

2015-ben is hagyományosan a 12. évfolyamosok szervezték meg a témahéthez kapcsolódó bolhapiacot és árverést, amelynek bevételét idén a helyi, pannonhalmi szegények kapják. Rekordösszeg gyűlt össze, egymillió százezer forint, ami az iskola vezetését is meglepte. Ez az elmúlt 10 év legnagyobb gyűjtése, aminek értékét tovább növeli, hogy a diákok ezt a pénzt nem másoktól gyűjtötték, hanem ők maguk adták össze a saját zsebpénzükből – a bolhapiacon és a maguk szervezte árverésen vásárolva. Diákonként ez legalább háromezer forintot jelent.

„Nehéz és összetett feladat volt megszervezni az árverést, a hangosítástól kezdve a tanárok személyes tárgyainak begyűjtéséig minden a mi feladatunk volt. Eszembe is jutott a nagy munka közben, hogy sajnos jövőre már nem fogok részt venni a programon. Jó érzés látni, hogy mennyire örülnek, akiknek segítünk” – Berente Miklós, szervező diák

DSC_6720A helyi családsegítő gyógyszert, tűzifát, élelmiszert és ruhát vesz a Szent Márton-hét gyűjtéséből. Az idei témahét, nemcsak a rekordösszeg miatt érdekes. A fiúk ugyanis tovább foglalkoztak ezzel a témával és a személyes sorsokat megismerve több, külön felajánlást is tettek. Osztálypénzből vesznek karácsonyi ajándékokat egy szegény nagymama nyolc unokájának. A végzős diákok pedig egy hűtővel segítenek meg egy mélyszegénységben élő pannonhalmi családot.

A kapcsolat az adomány átadása után is fennmarad közöttük. Szent Márton Konyháján ugyanis minden nap közösségi ételosztás és közös étkezés van, amelybe a bencés diákok is besegítenek.