Szent Márton lábnyomának elhelyezése Pannonhalmán

Többszörösen is jelképes helyen a pannonhalmi Viator étterem tőszomszédságában, a turisták fogadóépületének első oszlopán helyezték el Szent Márton bronzba öntött lábnyomát. A picike dombormű arra utal, hogy Szent Márton homo viator, azaz utazó ember volt – katonaként, püspökként, Krisztus-keresőként. Az eseménnyel Pannonhalma csatlakozott az európai Szent Márton Európai Kulturális Útvonal hálózatához.

_MG_8075

A Tricollis Fogadóépületből évente százezer látogató indul útnak, hogy megismerje a Szent Márton-hegyén épült bencés monostort. Az útra indulók mostantól a Pannonhalmi Főapátság védőszentje, Szent Márton lábnyoma mellett haladnak majd el. November 10-én este egy meghitt ünnepség keretében helyezték el a kisplasztikát.

_MG_8119

Várszegi Asztrik főapát köszöntő beszédében a következőket mondta:

„Mostantól a Szent Márton zarándokút egyik állomásánál állunk, s ha érkezünk, akkor ide érkezünk. Ha Szent Márton életrajzát olvassuk, az első, amit megállapíthatunk: homo viator, utazó ember volt. Az volt katonaként és az volt püspökként, Jézus Krisztus Jó Hírét, az Evangéliumot hirdette pásztori útjain. Életrajzírója arról számol be, hogy halála sem otthonában, hanem utolsó békét közvetítő útján érte.

Gondoljunk arra, hogy mi magunk is úton járók, viatorok vagyunk. Olyan természetes, hogy a földet utak hálózzák be. Úton, utakon jutunk el szeretteinkhez. Úton jutunk el egymáshoz, barátainkhoz, mi magunk is állandó utazók vagyunk, még inkább, mint őseink voltak.

(…)

Az út valósága fontos, ezért az út a keresztény tanítás képe és eszköze is lett. Isten Jézus személyében folyton úton van az emberhez. Az út ősi képét Jézus tanításában is alkalmazza. Az ember előtt két lehetőség, két út van: élete zarándokútján választania kell a keskeny út és a széles út között. A keskeny út az életre vezet, a széles út a romlásba. Jézus az őt követőknek, a keskeny úton járóknak biztonságot akar adni, ezért mondja magáról: „Én vagyok az út, az élet és az igazság.” A jézuskövető első nemzedék a keresztény tanítást nem is nevezte másnak, mint „új útnak”, a keresztények voltak az „új úton járók”.

(…)

Őszinte örömömre szolgál ez a mai nap, hogy Pannonhalma, Szent Márton Monostora csatlakozik a Szent Márton zarándokutak hálózatához. E csatlakozás ma még csak elméleti jelentőségű, de a Szent Márton-év során, amikor elindulunk Pannonhalmáról Szombathelyre és elindulnak Szombathelyről Pannonhalmára ott élő testvéreink, gyakorlati zarándokút lesz.”

_MG_8153

A főapát után Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket az alábbi gondolatokkal:

„A Szent Márton útvonal jelképét avatjuk most, azét az útvonalét, amely Pannóniát, Itáliát és Galliát köti össze. Az utat civil szervezetek kezdeményezték, hogy felhívják a figyelmet Európa egyik legnagyobb szentjére, Mártonra. Ez az út nem csupán egy történelmi emlékút, hanem a mai kor embereit hívjuk, hogy járják be, tapasztalják meg ezt az utat és kincseit osszák meg egymással. Az út fontosabb állomásait szimbolikus lábnyomok is jelölik, fejlesztésén jelenleg francia, olasz, szlovén, horvát, holland, korzikai és német szervezetek dolgoznak. A Szent Márton Utat az Európa Tanács 2013-ban, egy korábbi döntését megerősítve kiemelkedő jelentőségű kulturális útvonallá nyilvánította.”

Az ünnepség után az I. Vesperás és Szent Márton ereklyéjének felemelése következett a Bazilikában.