Programok

Események betöltése

2016. augusztus 26., péntek - 2016. augusztus 28., vasárnap

Arcus Temporum művészeti fesztivál

Egy év kihagyás után a Szent Márton-év keretében augusztus 26–28. között ismét megrendezésre kerül az Arcus Temporum művészeti fesztivál a főapátságban. Mottója – mi lehetne más? – az emlékév mottója: „Közösségben vagyunk”. Ám ez a közösség ezúttal sok-sok síkot köt össze. Közösségbe kerül egymással és Pannonhalmával két régi „harcostárs” zenész, Keller András és Rácz Zoltán mint a fesztivál művészeti vezetői. Közösségre lép egymással egy klasszikus zeneszerző a múltból, Joseph Haydn, valamint hat zeneszerző a jelenből: a 90. születésnapját ünneplő Kurtág György, a 90 éve született Morton Feldman, a 80 éves Steve Reich, a tíz évvel ezelőtt elhunyt Ligeti György, valamint Olivier Messiaen és David Lang. És közösségre lépnek a monostor szerzetesei mindazokkal, akik a fesztiválra Pannonhalmára érkeznek: zeneszerzőkkel és zenéikkel, zenészekkel és közönséggel. És persze mindezek ugyancsak vállalják a közösséget a monostor lakóival. Az idei évben a zene befogadásán túl – a fesztivál hagyományait megtartva, ugyanakkor némileg változtatva is azokon – egyéb közösségteremtő alkalmakra is összpontosítunk: a fesztivál vendégeit a Kiállítás, Imádság és Spiritualitás nagy témáiban újabb és újabb találkozásra hívjuk. Lehet, hogy éppen a spiritualitás szó az, amely minden témát és közösséget összefűz ebben az évben.

Ami a zenét illeti: a hat nagy koncertre ismét a főapátság reprezentatív kulturális tereiben kerül sor. A nyitókoncert keretében Joseph Haydn A teremtés című oratóriuma a bazilikában szólal meg. A fesztivál történetében első ízben kerül sor arra, hogy a beteljesedést szimbolizáló, építészetileg üres emelt keleti szentélyben bibliai-egyházi tematikájú oratóriumot adnak elő. Ugyanebben a térben kerül sor egy egyedülálló zenei alkalomra a fesztivál zárónapján: Ligeti György tizenhat szólamú kórusra írt Lux Aeterna című darabja a liturgia kontextusában, a szerzetesközösség hagyományos gregorián Napközi Imaóráját követően csendül fel. A bazilika mellett koncerthelyszínként jelenik meg a Boldogasszony-kápolna (Kurtág, Haydn és ütős-vokális zene), valamint a Szent Márton-év keretében kialakított multifunkcionális kulturális terem. Utóbbi tér a kamarazene európai viszonylatban is kiemelkedő előadótermének címére tarthat igényt, és most debütál a műértő közönség előtt. A koncertsorozat kiegészül egy éjszakai előadással, amelynek keretében Presser Gábor és Szakcsi Lakatos Béla előadóművészete keresi a közösség útjait a régi és az új mesterek műveivel.

Keller András, a fesztivál egyik művészeti vezetője így vall a fesztiválról:
„Megfigyeltem magamon, hogy valahányszor Pannonhalma felé közeledem, már jóval azelőtt, hogy meglátnám az apátságot, befejezem a telefonálást az autóban, elzárom a rádiót, tovatűnnek az addigi gondolatok: csend lesz. Nem igazi csend, mert hallani a kerékzajt, érezni a szívverést, és nem tudom irányítani a gondolataimat.
Ösztönösen készülődöm: Pannonhalmán mindenki másként találkozik önmagával.
Felemelő érzés belépni egy olyan térbe és közösségbe, ahol kinyílik a szívünk, a szellemünk; ahol máshogyan látunk, hallunk, hallgatunk. […]
Az Arcus Temporumon elhangzó zenék nemcsak párbeszédet folytatnak egymással, hanem közösségbe kerülnek Pannonhalma szellemével, az ott élőkkel és az odalátogatókkal.
Pannonhalma egy másik dimenzió: az is hazamegy, aki először téved oda…”

A fesztivál honlapja: www.arcustemporum.com.

_mg_2726_Vasali Kata