Programok

Események betöltése

2016. november 11., péntek

Szent Márton ünnepe

2016. november 11-én emlékezünk meg monostorunk védőszentjéről, Szent Márton szerzetespüspökről. Egy évvel ezt megelőzően, 2015. november 11-én nyitotta meg Áder János köztársasági elnök úr a Szent Márton-évet, hogy Pannónia e nagy szülöttére, monostorunk védelmezőjére, a szent szerzetespüspökre emlékezzünk egy éven át. A közösségteremtés és a kulturális dialógus jegyében mintegy nyolcvan programot szerveztünk, így kívántuk szerzetesközösségünkben az év üzenetét munkálni és valóra váltani: “Közösségben vagyunk” (1Jn 1,3b).

A Szent Márton-év végén vissza szeretnénk tekinteni, ünnepelni, és a remény jegyében előre is nézünk. Díszvendégünk Christoph Schönborn bíboros, Bécs érseke, monostorunk régi barátja, aki a 10:30-kor kezdődő ünnepi szentmisén a liturgiát vezeti, és a homíliát mondja. A szentmisét 2016. november 13-án, vasárnap a Duna televízió felvételről sugározza.

Az ünnepség keretében sor kerül két könyvbemutatóra is. Bemutatjuk a közönségnek Szent Márton és Pannónia címmel Szombathelyen és Pannonhalmán megrendezett kiállítás angol nyelvű katalógusát. Másrészt most találkozhat a közönség az Ernst-kódex hasonmás kiadásával, illetőleg a fakszimilét kísérő tanulmánykötettel, amely a Pannonhalmi Főapátság, az Országos Széchényi Könyvtár, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara egyedülálló együttműködésének eredményeképpen készült el.

Program

2016. november 10. Csütörtök
18:30 I. Vesperás – Szent Márton ereklyéjének felemelése
20:15 Vigília – Ereklyetisztelet

2016. november 11. Péntek
6
.45 Laudes
10:30 Ünnepi szentmise Christoph Schönborn bíborossal
18:30 II. Vesperás – Szent Márton ereklyéjének visszahelyezése
20:15 Kompletórium

 

márton_ereklye